
Kjære NABU-kollegaer 6. mai 2025
I NABU tror vi fortsatt at en mer bærekraftig verden er mulig, så her kommer det andre nyhetsbrevet i 2025. Vi har mye å dele også denne gangen – hele fire webinarer, nettverkskonferanser, spennende temanummer, bærekraftig yrkesfagutdanning, m.m.
WEBINAR NORSK GEOGRAFISK SELSKAP 7. MAI
Norsk geografisk selskap inviterer til webinar 7.mai, kl. 15-16., med tittelen Fra vanningeniører i Rukwa til globale partnerskap. En personlig reise i norske bistandshistorie fra 1979 til i dag. Foredragsholder er Jon Lomøy, samfunnsgeograf (cand.polit.) fra NTNU med lang erfaring med norsk bistandsarbeid både som diplomat og utviklingsekspert. Han har vært avdelingsdirektør (1989-1996 og 2000-2004) og direktør (2015-2019) i NORAD. Fra 1996 til 2000 var han ambassadør til Zambia og fra 2006 til 2010 ambassadør til Tanzania. Han har også vært avdelingsdirektør i Utenriksdepartementet (2004-2006) og sjef for OECDs avdeling for utvikling og samarbeid i Paris (2010-2015).
I sitt foredrag vil Jon Lomøy konsentrere seg om følgende punkter:
1979: Eksperter i et land i krise
1989: Mottakeransvar og strukturtilpasning
1999: Kan bistand bygge demokrati?
2009: De globale satsningene på landnivå – den bilaterale bistanden på sykeleie
2019: Den multilateraliserte bistanden
2025: Betyr Trump slutten på bistand som vi kjenner det?
Etter foredraget blir det mulighet for kommentarer og diskusjon.
Det er ingen påmelding til webinaret. Her er Lenke
Meeting ID: 318 015 024 779 6
Passcode: zC9eV2sH
ÅPENT HOVEDFOREDRAG (KEY NOTE) – STIPENDIATWEBINAR 27.MAI
I forbindelse med stipendiatwebinaret 27.mai, inviterer vi alle NABU-medlemmer til åpent hovedforedrag via Zoom kl. 9.15-10.00, med Ólafur Páll Jónsson, Islands universitet:
New Imaginary: Education for sustaining hope
In my talk I will talk about the relationship between hope and education with a special emphasis on sustainability education. Although the present may seem deterministic and grim, education must be about finding hope and finding ways to sustain hope. But this must be grounded in the reality we live in and in our perceptions of the futures that we can imagine.
Zoom-lenke: https://inn.zoom.us/j/64023143068?pwd=vEveGbdR7yhNlbkKY3bDvNmtZupWZP.1
Meeting ID: 640 2314 3068, passcode: 697593
WEBINAR 10.JUNI: LANSERING AV TEMANUMMER I ACTA DIDACTICA
10. juni lanserer Acta Didactica Norden temanummeret Bærekraft i lærerutdanningene. De 11 artiklene fra ulike nordiske land spenner over et vidt felt og inkluderer teoretiske og empiriske bidrag rettet mot fagovergripende perspektiver på danning, tverrfaglighet og profesjonsforståelse og fagdidaktiske problemstillinger innenfor enkeltfag.
I lanseringen gir gjesteredaksjonen et overblikk over artiklene og setter dem inn i en større sammenheng og et knippe av forfatterne gir korte, poengterte presentasjoner av sine bidrag. Temanummeret representerer et rykende ferskt kunnskapsgrunnlag for å utvikle bærekraft som tema og perspektiv i nordiske lærerutdanninger.
Bidrag fra Anja Gabrielsen, Emma Heikkilä, Robert Didham, Per Esben Svelstad, Ingela Bursjöö, Aksel Hugo/Elise Bergli, Magnus Børre Bragdø og Gitte Motzfeldt.
Gjesteredaksjonen består av Ole Andreas Kvamme, Nanna Jordt Jørgensen, Biljana Culibrk Fredriksen, Vibeke Gilje Sanne og Lise Granlund.
Lanseringen arrangeres i samarbeid med Nasjonalt forskernettverk for bærekraft og utdanning (NABU).
Tidspunkt: Tirsdag 10. juni kl. 1515-1630
Zoom-lenke: https://uio.zoom.us/j/68355573275?pwd=YU6kTSsOAn36Kimlu0hMyTlz2JxYwr.1
Alle er hjertelig velkommen!
WEBINAR 9. SEPTEMBER: FRA YTTERKANT TIL HOVEDSTRØM
Hva skjer med identiteten til et forskningsfelt når problemstillinger som utforskes her møter stadig større interesse fra andre forskningsfelt? Og hvordan bidrar dette til å reprodusere og endre forestillinger, strukturer og praksiser som ikke er bærekraftige, inkludert global urettferdighet?
Nettverk 30 Environmental and Sustainability Education Research (ESER) på ECER inviterer til webinar tirsdag 9. september kl 10-12.
Webinaret arrangeres i forbindelse med ECER 2025, men er åpent for alle interesserte. Det legges opp til både forberedte bidrag og diskusjoner i grupper.
Bidrag blant annet fra Paul Vare, Elisabet Langmann, Maarten Deleye og Maria Kondratjuk. Webinaret ledes av Elsa Lee. Send en epost uten annet innhold til nw30-subscribe(at)lists.eera-ecer.de hvis du vil stå på ESER-nettverkets adresseliste og motta mer informasjon og lenke til arrangementet.
NABU NETTVERKSKONFERANSE 2025 – NETTSIDEN ER PUBLISERT
Som tidligere annonsert blir NABUs nettverkskonferanse arrangert av UiT campus Alta 28.-30.oktober. Nå har konferansen også fått egen nettside – velkommen på besøk til: Nordlig mangfold i en bærekraftig utdanning NABU – Konferansen 2025 | UiT
Konferansen vil gå over tre dager, fra lunsj tirsdag 28.10. til lunsj torsdag 30.10.
Frist for innsending av abstrakt blir som tidligere år, i slutten av august.
NASJONAL NETTVERKSKONFERANSE FOR BÆREKRAFT I HØYERE UTDANNING 18-19. JUNI
Hva er viktige drivere for bærekraftig endring i høyere utdanning? Og hvordan kan vi arbeide med transformasjon i en tid der universiteter og høyskoler får strammere budsjetter?
Er du forsker, underviser eller teknisk/administrativt ansatt ved et universitet eller høyskole? Du er herved invitert til å delta på Nasjonal nettverkssamling for bærekraft i høyere utdanning 2025 på NMBU.
Program (foreløpig):
- Educating for the Future We Want – Bærekraft og transformasjon i kritiske tider – Foredrag med Professor Stephen Sterling
- Hvilke endringer kan gi størst endringseffekt for bærekraft, og gjøre at universiteter og høyskoler går syvmilssteg frem mot Agenda 2030? Workshop med Professor Arjen Wals fra Wageningen Universitet/NMBU
- Bærekraftig utdanning krever et paradigmeskifte. Kan dialog og arbeid med verdier være nøkkelen til transformasjon i høyere utdanningssektor? Refleksjonsverksted med Judith Klein (Universitetet i Innlandet) og Linn Dybdahl (NMBU)
- Hvordan lykkes med tverrfaglighet i et siloinndelt akademia? Korte presentasjoner med eksempler fra sektoren, etterfulgt av panelsamtale.
- Hvordan kan vi best samarbeide på tvers i sektoren? – Etablering av Senter for bærekraft i høyere utdannings arbeidsgrupper
Nettverkssamlingen er arrangert av NMBUs Senter for bærekraft i høyere utdanning. Mer info og påmelding – se Nasjonal nettverkssamling for bærekraft i høyere utdanning 2025 | NMBU
NYTT TEMANUMMER
Vi gjør oppmerksom på temanummeret «Eco-Rebels with a Cause: Representations and Explorations of Politics and Activism in Children’s and YA Literature» der blant annet Sinéad Moriarty har bidratt med en artikkel om ‘slow violence’ i bildebøker om nobelprisvinner Wangari Maathai, og Per Esben Svelstad (NTNU) viser at det finnes et øko-aktivistisk potensial i vestens eventyrtradisjon.
ANNET: INTERNASJONAL UTVEKSLING I BÆREKRAFTIG YRKESFAGUTDANNING
I uke 12 (mars) deltok noen yrkesfaglærerstudenter fra OsloMet i en internasjonal utvekslingsuke i Helsinki, innenfor et Erasmus+ Blended Intensive Programme (BIP) sammen med studenter og ansatte fra universiteter i Estland, Nederland og vertslandet Finland (Haaga-Helia). Programmet fokuserte på utdanning for bærekraft i yrkesfag.
Studentene hadde allerede blitt kjent med hverandre gjennom virtuelle møter før den intensive utvekslingsuken. Hver deltakende institusjon hadde sin temadag under utvekslingen. Haaga-Helias temadag ble en utflykt til Porvoo, en historisk by i Finland kjent for sin gamle bydel med fargerike trehus og brosteinsbelagte gater. Der besøkte gruppen både Haaga-Helias campus og Careeria. Careeria er en yrkesfaglig utdanningsinstitusjon i Finland som tilbyr praktisk rettet opplæring og kvalifikasjoner innen flere fagområder samt fungerer som et regionalt kompetansesenter. Arrangementet ble vellykket, og både studentene og de ansatte som var med uttalte seg svært positivt om sine erfaringer fra utvekslingen. Vi gleder oss til fortsettelsen av samarbeidet når OsloMet skal være vertskap neste år. Mer om samlingen kan sees på denne lenken – https://www.haaga-helia.fi/en/current/news/international-bip-week-teacher-students-focused-sustainable-development
Her er en lenke til Haaga Helia sin beskrivelse av kurset og OsloMet vil få sin lignende side før sommerferien. Kontaktperson på OsloMet er Kate Louise Milosavljevic. https://www.haaga-helia.fi/fi/erasmus-bip
UTVALGET FOR FRAMTIDENS FELLESSKOLE
Regjeringen har satt ned et utvalg som skal utrede og skape diskusjon om fellesskolens rolle i framtidens samfunn. Fellesskolen er en av de viktigste fellesarenaene i det norske samfunnet. Det er mange ulike forventninger til skolen, og den blir både påvirket av og påvirker utviklingstrekk i samfunnet. Regjeringen vil ruste fellesskolen for framtiden, og mener det er nødvendig med en bred vurdering av skolens rolle og betydning i samfunnet. Fellesskoleutvalget skal blant annet vurdere:
- Hvilke trekk ved samfunnsutviklingen som utfordrer skolen i årene som kommer.
- Hvordan skolen bør utvikles for å håndtere krav og forventninger.
- Hva barn og unge trenger å lære for å kunne leve gode liv i framtidens samfunn, og hva det er skolens oppgave å ta ansvar for.
NABU-styret tenker at dette er en god mulighet for vårt forskernettverk å fremme bærekraft i fellesskolen. Styret ønsker at nettverket bidrar til at kunnskap om bærekraftig utdanning blir vektlagt, og ikke minst hvilke og hvordan bærekraftperspektiver blir representert og integrert nå og i framtiden. Vi planlegger derfor en drøfting av dette i forbindelse med nettverkskonferansen i Alta i oktober (se over), men mottar også gode ideer fra kollegaer i nettverket om hvordan NABU kan jobbe med innspill til utvalget. Fortsettelse følger.
PUBLISERINGSMULIGHETER
NABU-bloggen er et fint sted å publisere korte tekster innenfor en populærvitenskapelig genre, tilgjengelig for «folk flest». Teksten kan blant annet bygge på en bok eller en artikkel du har skrevet. Det kan også være bidrag fra studenter. Kanskje du kan engasjere egne masterstudenter og stipendiater til å skrive blogginnlegg?
Ta kontakt med Nina Goga i NABU-styret, epost: nina.goga@hvl.no , hvis du ønsker å bidra med blogginnlegg.
PHD-KURS VED NORSKE UNIVERSITETER
Har du/dere PhD-kurs dere vil annonsere gjennom NABU nettverket? Send oss beskjed i god tid før søknadsfristen til k.b.remmen@ils.uio.no , slik at kurset kan annonseres i nyhetsbrev.
NESTE NYHETSBREV
Savner du noe i nyhetsbrevet som kan være nyttig for NABU-medlemmer? Vi tar gjerne imot tips til saker og informasjon til neste nyhetsbrev – cirka august 2025. Send informasjonen til Kari Beate Remmen, k.b.remmen@ils.uio.no
Vennlig hilsen
Kari Beate Remmen (k.b.remmen@ils.uio.no)
På vegne av styret i NABU